Urban Escape Mexico City

Urban Escape Mexico City

Mexico is een van die landen die, door nieuwsberichten over geweld en kartels, vaak niet bovenaan de lijst van populaire reisbestemmingen staat. Toch is reizen volgens ons dé manier om dit soort vooroordelen te doorbreken. Een heel land wordt immers vaak onterecht over één kam geschoren door slecht nieuws en gewelddadige films en series.

Veel mensen bezoeken Yucatán als ze naar Mexico gaan, vanwege de Maya-ruïnes, het klimaat en de badplaatsen. Wij hebben ervoor gekozen om in het rustige binnenland te blijven en hebben een auto gehuurd om naar San Miguel de Allende te rijden. Dit dorp, in de 16e eeuw gebouwd door het Spaanse Rijk, dreigde een spookstad te worden totdat buitenlandse kunstenaars het ontdekten als een prachtige plek. Dankzij de oprichting van verschillende kunstacademies trokken kunstenaars uit zowel Mexico als het buitenland hierheen. Stuk voor stuk zijn de gebouwen en huizen gerenoveerd, zonder het oorspronkelijke karakter aan te passen, en in 2008 werd het hele dorp uitgeroepen tot Unesco World Heritage Site.

 

 

San Miquel de Allende, colourfull streets

Al jarenlang komen hier veel welvarende Amerikanen, waardoor het aanbod van comfortabele hotels bovengemiddeld is. Toch heeft het stadje zijn authentieke uitstraling behouden, mede dankzij strikte regelgeving: gevels mogen niet worden aangepast, er zijn geen reclames aan de gevels, geen lantaarnpalen, en geen toeristische snuisterijen.

We hadden ons voorbereid op mogelijke problemen met corrupte politie en aanhoudingen onderweg, maar daar hebben we niets van gemerkt. De wegen rond Mexico-Stad zijn erg slecht, met soms enorme kuilen, dus het is belangrijk rustig te rijden. Eenmaal op de tolwegen is het echter prima te doen, en de Mexicanen zijn over het algemeen vriendelijke chauffeurs. Dankzij de huurauto hebben we ook Guanajuato kunnen bezoeken, de oude hoofdstad van Mexico en geboorteplaats van Diego Rivera. Zijn geboortehuis is nu een interessant en goed onderhouden museum. Buiten San Miguel de Allende ligt het Sanctuary of Atotonilco, een klooster- en kerkcomplex dat beroemd is om zijn muurschilderingen.

In Mexico-Stad zelf hebben we ons vooral gericht op de Mexicaanse keuken, er zijn een aantal toprestaurants gevestigd. Zie onderaan een lijst met onze favorieten en verdere tips.

 

Quintonil, The world’s 50 best restaurants

Bezoek in de stad zeker het Nationaal Museum van Antropologie, het belangrijkste museum van de stad, vooral vanwege de enorme collectie pre-Columbiaanse kunst: Maya, Azteeks, Teotihuacaan, enzovoort. Verder zijn het Frida Kahlo Museum, het Museum voor Moderne Kunst en het particuliere Soumaya Museum, met de grootste collectie Rodins (en Claudels) die wij ooit bij elkaar hebben gezien, echte aanraders.

  

 Mexico City, Museo Nacional de Antropolgia

De indrukwekkende kathedraal van Mexico-Stad staat in het oude stadscentrum en is gebouwd op de fundamenten van de belangrijkste Azteekse tempel, Tenochtitlan. Veel van de stenen van die tempel zijn hergebruikt voor de kerk. Naast de kathedraal zijn de opgravingen te bezichtigen. De kathedraal zelf is de grootste van het westelijk halfrond en absoluut een bezoek waard. Een wandeling door het Unesco-binnenstad brengt je langs levendige markten en prachtige paleizen.

 

       

Back to blog